Výskyt vší

Zveřejněno: 3. 4. 2018, zapsal: Jitka Matoušková
file ico Výskyt vší.docx (15,2 KB)

Výskyt vší

Doporučení pro předškolní a školní zařízení od některých KHS

Z právního hlediska je zavšivení považováno za infekční onemocnění „pediculosis“, u kterého hrozí šíření v dětském kolektivu. Z důvodu ochrany zdraví dětí v kolektivu by školky a školy neměly zařazovat zavšivené děti do dětského kolektivu. Ovšem diagnostikovat infekční onemocnění mohou u dětí pouze lékaři popř. rodiče, nikoli učitelé či vychovatelé. Proto je nutné apelovat na rodiče, aby při každém zaznamenaném výskytu živých vší u svých dětí vždy informovali školu popř. školku, aby mohli být o výskytu vší v kolektivu informováni rodiče ostatních dětí v riziku. Jinak zde hrozí opětovný přenos vší na jejich odvšivované dítě z dětí, jejichž rodiče o aktuálním výskytu vší v kolektivu nevěděli. Zároveň by rodiče neměli dítě s výskytem dospělých živých vší posílat do dětského kolektivu. Odstranění dospělých vší z vlasů dítěte je však možno zajistit během několika minut, takže izolace dětí nebývá v praxi nutná. Učitelé a vychovatelé musí spoléhat na svědomitost a odpovědnost rodičů. V případě oznámeného nebo hrozícího výskytu vší v kolektivu dětí, by školka nebo škola měla o tomto nebezpečí rodiče písemně informovat a mohla by požadovat po rodičích podepsané čestné prohlášení, že svému dítěti prohlédli hlavu dle pokynů a posílají dítě do kolektivu dětí školy (školky) bez vší. Pokud má školka nebo škola od všech rodičů podepsané takové prohlášení po každém nahlášeném výskytu vší v kolektivu, nelze ji ani v případě opakovaného výskytu vší z ničeho vinit. V krajním případě mohou epidemiologické šetření a následná opatření v ohnisku zvýšeného výskytu vší zajistit pracovníci krajské hygienické stanice, podobně jako u jiných závažnějších infekčních nemocí. Epidemiologické šetření se provádí dle §62a zákona č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, v platném znění, např. na základě hlášení lékaře, případně na žádost školky či školy či z opakovaných podnětů rodičů.

Opět výskyt vší ve škole i ve školce

Vážení rodiče,

chtěli bychom vás upozornit na stále se opakovaný výskyt vší u dětí na naší škole. Přečtěte si prosím pozorně následující povídání, možná něco zapomínáte udělat a tím se nedaří těch parazitů zbavit.

Prvním, celkem častým omylem je domněnka, že vši se šíří pouze kontaktem se zavšivenou hlavou. Vši se totiž šíří také znečištěným ložním prádlem, hřebeny, kartáči na vlasy, čepicemi, kšiltovkami, parukami a skříňkami na převlečení. Mohou se šířit např. i tak, že zavšivená osoba leží na pohovce, žíněnce, koberci a za chvíli přijde někdo jiný a lehne si na stejné místo.

Ačkoliv se tento problém týká hlavně dětí, které se často pohybují v kolektivu, mnozí z nás se možná již přesvědčili, že se nevyhýbá ani dospělým. U nás se poštěstilo mít tuto „nezvanou návštěvu“ i paní učitelce.

Veš dětská (Pediculus capitis) žije ve vlasaté části hlavy a velmi rychle se množí. Pokud hlavu pravidelně nekontrolujeme, upozorní nás na problém zpravidla až svědění, způsobené larvami nebo dospělými jedinci, kteří sají několikrát denně krev z pokožky hlavy. Zejména děti se pak úporně škrábou, čímž může dojít i ke vzniku infekce. Larvy vší sají krev zhruba 3×denně a v dospělé jedince narostou zhruba za 10 - 12 dní od nakladení vajíček - hnid. Přilepené hnidy se šamponem nesmývají, zůstávají ve vlasech a pro jejich odstranění je zapotřebí mechanického působení.

Abychom se tedy vší skutečně zbavili, je třeba na to myslet a udělat náležitá opatření:

1) Celá rodina se musí pročesat hřebenem proti vším. Důkladně! Čím delší vlasy, tím delší vyčesávání. Hřeben proti vším koupíte v lékárně (případně může být i součástí balení kvalitnějších přípravků na hubení vší) - jedná se o malý, velmi hustý hřebínek . Vlasy je nutné pročesávat od kořínků, pramínek po pramínku. I když není na pohled žádnou veš vidět, můžou tam být hnidy. Vypadá to, jako by na vlasu byly malé kapičky vody. Jsou k vlasu pevně přichycené a je nutné je odstranit (stažením ke konci vlasu - nejlépe právě pomocí hustého hřebínku).

2) Zavšivené členy rodiny je třeba ošetřit preparátem proti vším z lékárny.

Ale pozor! Veš dětská je velice adaptabilní a některé dlouhé roky fungující přípravky již nemusí být dostatečně funkční. Vši jsou vůči přípravkům stále více odolné a ani po opakovaných aplikacích nemusí dojít k jejich úplnému vyhubení. Doposud se používaly především insekticidy, jejichž účinnost je založena na poškození nervového systému vší. Jejich nevýhodou ale mohou být alergické reakce a na některé z nich si také vši již vytvořily rezistenci.

3) Nikdo nesmí používat cizí pokrývku hlavy. I do budoucna se vám vyplatí, když děti naučíte, aby si nepůjčovaly čepice a hřebeny.

4) Oblečení ze školky či školy odneste a vyperte.

5) Kvůli vyčesávání je praktické ostříhat dítě na krátko, ale zejména u mladých slečen z toho může být malá tragédie. Pokud tedy nechcete sáhnout k takto radikálnímu řezu, nezbývá vám, než poctivě vyčesávat i dlouhé vlasy.

6) Po ošetření zavšivených hlav se soustřeďte na domácnost. Všechno ložní prádlo je třeba vyprat na 90 stupňů. Vyklepejte také matrace, rošty a kostry omyjte dezinfekčním prostředkem. Má-li dítě pokoj, či dokonce postel plnou plyšáků, nezapomeňte je také vyprat.

7) Vyperte co nejrychleji všechno oblečení.

8) Věci, které se nedají vyprat (čepice, hřebeny, kartáče, některé hračky atd.) můžete zachránit tím, že je dáte minimálně na 24 hod. do mrazáku.

9) Zavšivené dítě nepouštějte zpět do hromadného zařízení dokud není ošetření dokončeno a dítě se vší nezbavilo. Zapříčinili byste opětovné šíření mezi další děti.

10) Buďte čestní a výskyt vší netajte. Vši jsou věc, o které člověk nerad mluví, ale pokud bychom byli všichni upřímní a včas o výskytu vší pověděli ostatním, snadněji bychom nad touto mizérií zvítězili.

11) Buďte čestní a udělejte všichni maximum. Jsou poctivci, kteří mají díky těm nepoctivým zničené vlasy nebo dokonce vypěstovanou alergii.