Ošetřovné - informace z tisku

Zveřejněno: 13. 3. 2020, zapsal: Václava Aubrechtová

Milion školáků dostalo volno a doma mohou být klidně i měsíc. Rodiče mají možnost vzít si ošetřovné, Andrej Babiš (ANO) však vyzývá lidi, aby především chodili do práce. Jenže co když se jim o dítě do 10 let nemá kdo postarat? Babičce či dědovi ministerstvo zdravotnictví nedoporučuje děti nechávat, senioři patří k skupině nejohroženější koronavirem a dostali doporučení vůbec nevycházet ven. A rodiče se rázem dostali do prekérní situace.

Rodiče jsou v rozpacích nejen kvůli tomu, že ošetřovné – dávka od státu ve výši až 60 % ze mzdového denního základu – ze zákona kryje jen 9 dní (u samoživitelů 16), přičemž uzavření škol může trvat měsíc i déle. Jak dlouho budou školy zavřené, neví přesně ani ministr školství Robert Plaga (ANO). Nejistota trápí i rodiče.

Změna u Maláčové: Začátek ošetřovného určí rodič

Starost rodičům přitom přidělal také ředitel České správy sociálního zabezpečení František Boháč, který řekl, že ošetřovné lze vybírat jen a pouze od středy 11. března, kdy začalo platit opatření a základní (ale i střední, vyšší odborné a vysoké) školy zavřely své dveře.

Každému, kdo požádá později, se již tak krátká 9denní lhůta pro vyplácení ošetřovného ještě zkrátí.

Nově ministerstvo práce a sociálních věcí pod vedením Jany Maláčové (ČSSD) informuje na svých webových stránkách, že si začátek ošetřovného může libovolně určit rodič. Takže nebudou biti ti, kteří měli tento týden zajištěné hlídání a vyrazili do práce, zatímco od příštího týdne už musí zůstat s dítětem doma.

I toto ale má svůj háček. „Běh podpůrčí doby pak již nelze přerušit,“ píše rezort na stránkách. Tedy pokud příští týden máte hlídání na úterý a čtvrtek a tyto dva dny byste si „odskočili“ do práce, máte smůlu.

Dávku musíte vyčerpat kompletní, tedy zůstat doma v kuse 9 (resp. 16) dní. Pořád se navíc neřeší otázka toho, jak si má rodič rozvrstvit ošetřovné tak, aby mu vystačilo na celý měsíc. A o tom, jestli vyplácení dávky prodlouží, Maláčová nechce pořád nic říci. „Bližší informace řekneme v pondělí, kdy jedná i tripartita,“ prohlásila už dříve.

Pokud o ošetřovné žádá např. babička, je podmínkou, aby žila s dítětem ve společné domácnosti. Ošetřovné čerpá pouze jeden z rodičů, a pokud doma dětí zůstává více, vyplácí se stejně jen na dobu 9 dní.

Schillerová proti prodlužování

V Česku nyní platí nouzový stav, vyhlášený na dobu 30 dní. Ještě před jeho vyhlášením vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) Blesk Zprávám ohledně prodlužování doby čerpání ošetřovného řekla, že by šlo o změnu legislativy, kterou však odmítá.

„To by chtělo změnu legislativy, musíme se o tom poradit. Je to přechodné období. Změna legislativy by už znamenala, že ta situace prostě taková bude definitivní. My si myslíme, že v tuto chvíli je skutečně důležité, aby lidé chodili do práce. Vemte, že třeba zdravotnictví nám stojí na ženách. Sestřičky, hodně lékařek jsou ženy. Pokud prostě zůstanou doma, tak nám začne zdravotnictví kolabovat, což si prostě nemůžeme dovolit. My potřebujeme mít ty lidi opravdu v tom nasazení,“ uvedla Schillerová.

„Možná vhodnější by byla nějaká forma dotačního programu, možná v rámci MPSV,“ přemítala Schillerová ve středu odpoledne po jednání Babiše s guvernérem ČNB Jiřím Rusnokem.

„Chápu, že maminka, které zůstane doma prvňáček, nemůže chodit do školy a ona je samoživiteka, nemá babičku, nemá nikoho, tak chápu, že pro ni je to potom velice složitá situace, být na 60 procentech. Ale tam by právě měl cílit ten dotační program. Já bych nepodporovala to, abychom měnili legislativu plošně,“ dodala pro Blesk Zprávy Schillerová.

Jurečka: Ať se vyplácí celou dobu uzavírky

Opoziční lidovci přišli naopak s návrhem, aby se ošetřovné vyplácelo po celou dobu uzavírky škol.

„Chceme prosadit ošetřovné ve výši 100 % průměrného příjmu. Pro mnoho rodičů, a především maminek, je aktuální situace už tak velmi obtížná a opravdu nebudou mít o 40 % levnější výdaje. Proto jim musíme pomoci hned teď! KDU-ČSL z tohoto důvodu prosazuje nejen 100% výši ošetřovného, ale zároveň i jeho rozšíření na všechny OSVČ,“ upozornil ve čtvrtek šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.