Větrníkový den 2017

Zveřejněno: 23. 11. 2017, zapsal: Lenka Čarnogurská

Od roku 2014 se pravidelně zúčastňujeme se žáky ŠD Větrníkového dne, který upozorňuje na nemoc zvanou cystická fibróza. Roztočit foukáním větrník je pro většinu lidí hračka, pro nemocné cystickou fibrózou ale mnohdy nepřekonatelná překážka.

Co je cystická fibróza? 

Cystická fibróza je závažné dědičně podmíněné onemocnění postihující zejména dýchací a trávící systém. Dětem s cystickou fibrózou se říká slané děti, mají totiž výrazně slanější pot. Nemocní s cystickou fibrózou potřebují intenzivní léčbu každý den po celý život. Nemoc je v současnosti nevyléčitelná. Polovina nemocných v České republice se dnes dožívá 32 let.

V České republice je diagnostikováno okolo 500 nemocných, z nichž asi 1/3 jsou dospělí. Zhruba stejný počet nemocných se neléčí vůbec nebo se léčí pod chybnou diagnózou.

(Zdroj: https://www.mojezdravi.org/vetrnikovy-den-pro-slane-deti/5583)

 

I letos jsme vyráběli papírové větrníky a z nich jsme pak vytvořili větrníkové srdce. Fotografie jsme zaslali klubu cystické fibrózy:

"Vážená paní Čapková!

 Před třemi lety jsme se s žáky školní družiny ve Volduchách připojili k Větrníkovému dni... Mluvíme s dětmi o tom, co je cystická fibróza, proč se říká slané děti, proč je větrník symbolem této akce… Víme, že naše "pomoc" je pouze symbolická, ale naši žáci posílají alespoň větrníkové srdce jako výraz podpory a přejí všem hodně sil!"

 

 "Děkujeme Vám za fotografie z Větrníkového dne, příští pondělí je umístíme na náš FB profil ... Vaše pomoc je úžasná, budeme rádi, když v ní budete pokračovat i nadále.

 

S pozdravem,

 

Hana Čapková

Koordinátor veřejné komunikace

Klub nemocných cystickou fibrózou, z.s.

Kudrnova 22/95

150 00, Praha 5

+420 257 211 929

capkova@cfklub.cz