Svačí vaše děti správně?   

Publikováno v Rokycanském deníku dne 7.10.2016

Malá a neméně důležitá jídla - snídaně a dvě svačiny denně. Rodiče mohou významně ovlivnit stravovací  návyky svých dětí. nešvarem dnešní doby je vynechávání snídaní a svačin, nebo jejich nevhodná skladba. Svačiny jsou důležité v tom, že slouží k doplnění enrgiee a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Děti, které nesvačí, jsou unavené, nesoustředěné a nejsou schopné podávat adekvátní výkony. Nevhodná skladba vede k nadbytečnému příjmu nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů, neboli cukrů, často chybí vláknina a vápník. Zvyšuje se riziko vzniku nadváhy nebo dochází  k poruchám příjmu potravy. Tolik dle RNDr. Pavla Suchánka.

Součástí každého jídla by měla být porce ovoce a zeleniny, což se neděje. Místo toho jsou ve svačinových boxech dětí cukrovinky a sladké pečivo - koblihy, tatranky, bonbony, čokolády a koláče či dortík.

 Nejvíce opomíjené jsou odpolední svačiny. přitom by měly obsahovat 10 % denní dávky potravin - mléčné výrobky, jogurt, tvaroh, ovoce a zeleninu. Dítě by mělo denně sníst 3-4 porce mléčného výrobku. Ani to se neděje dle různých výzkumů. 


Komentář ke stravování:

2016/2017

Nová jídelna a nové vybavení přivítalo letos žáky voldušské školy. Jídelna je laděna do oranžovo modro béžových barev stolů a židlí firmy Multip Moravia. Nová je podlaha a podlahová krytina a nově je vymalováno. Výzdoba je obměněna. Byl doplněn inventář pro výdej jídel pro MŠ o varnou vanu, nerezové pulty, novou terinu na polévku s ohřevem a další drobnosti z kuchyňského náčiní. Vyřešili jsme personální situaci ve školní jídelně. Dlouho jsme promýšleli organizaci výdeje stravy pro stále rostoucí počet strávníků a neměnící se velikost prostor ke stravování. V jídelně je nyní cca 50 stravovacích míst. Výdej probíhá na etapy a tomu podléhá poměrně složitý režim dohledů ve školní jídelně. Naším cílem je rychlejší odbavování strávníků a dohled nad dodržováním správných stravovacích návyků dětí školního věku. Tím je zejména příjem všech součástí oběda, včetně polévky. Sestava jídelníčku musí být vyvážená a musí obsahovat poměrově všechny součásti zdravé stravy. Hledáme a zkoušíme nové receptury a potraviny zdravé výživy. Zatím máme pozitivní informace. Dětem se nová jídelna líbí a organizace výdeje polévek rovněž.

14.9.2016                                                                                                   Mgr. Aubrechtová 

 

Starší informace

Pracovnice naší školní jídelny se maximálně snaží zlepšovat kvalitu jídelníčku pro děti předškolního a školního věku. Reagují na doporučení z porad vedoucích školních jídelen, řídí se platnými výživovými normami a recepturami pro školní stravování. Řeší ihned i připomínky strávníků a jejich zákonných zástupců, ať jsou oprávněné či ne. Sledujeme-li obsah jídelního lístku, evidentně vidíme pestrost a střídání potravin a zařazování doporučovaných, dětem prospěšných potravin. Např.  za poslední rok klesla četnost zařazování uzeného a párků o 70 procent. Zbytek tvoří taková jídla jako fleky s uzeným nebo čočka s uzeným, které školní receptury nevylučují. Vzhledem k četnosti a množství dětské porce se domnívám, že zdraví dětí neohrožujeme.

3.10.2014                                                                                    Mgr. Aubrechtová