Školní kuchyň o prázdninách 2021


Letos o prázdninách se v prostorách školní kuchyně snažíme řešit nedostatky z kontrol a doporučení pro zlepšení zázemí zaměstnanců.

Zakoupili jsme kovové šatní dvojskříňky pro 4 kuchařky. Každá kuchařka musí mít svou, část pro osobní oděv a část pro pracovní oděv. Bývalou kancelář se starým nábytkem upravíme tak, aby se do ní skříňky vešly. Zadali jsme opravu a výměnu topného tělesa, a to z prostorových důvodů, dále výměnu zastaralého WC. Řešíme lepší zasíťování kanceláře pro práci vedoucí kuchyně na PC. Úpravě se nevyhne ani osvětlení kanceláře a doplnění elektroinstalace. Zakoupíme kovovou skříň na dokumentaci ŠJ a psací stůl.

Naším cílem je vytvořit bezpečnostně a hygienicky odpovídající zázemí pro pracovnice školní kuchyně.

Mgr. Aubrechtová 

 

 


Víte,že........

Doporučovanou úpravou pokrmů je vaření, dušení a blanšírování. Naše děti velmi milují smažené věci. My, dospělí víme, že bychom se smaženým pokrmům měli vyhnout nebo je zařazovat minimálně. Omezit bychom měli různá dochucovadla a polotovary, dehydrované potraviny. Polotovarem jsou míněna leckdy předsmažená jídla, u nichž nemůžeme zaručit správný technologický postup při zpracování potravin.

Některé potraviny by se na jídelníčku předškolních a školních dětí neměly vyskytnout prakticky vůbec, a to z důvodu velkého obsahu cukrů nebo tuků nebo soli.

Nevhodné jsou nugety, koblihy, donuty, croissanty, jogurty s lentilkami, sladké rohlíky s náplněmi. Jen pro příklad takový croissant. Když dítě sní půlku croissantu ke svačince, snědlo již denní dávku cukru. Také sem patří dětské svačinky tzv. kapsičky. Bylo ověřeno, že se konzumují přes hrdlo, které deformuje orotomotoriku u dětí. Následně pak se jedná o řečové poruchy, poruchy výslovnosti.

Ze slaných nevhodných potravin bych chtěla jmenovat uzeniny, dokonce i některé šunky, dále pak sýry- hermelíny, nivy, rokfór, plísňové další druhy sýrů a paštiky. V obsahu paštik byla vysledována často zapáchající až shnilá masa a velký obsah solí.

Nezbývá Vám nic z oblíbených pokrmů, co se smí? Doporučuje se přejít na zeleninová, luštěninová jídla, obilná jídla. Zakazuje se u nich, ale kombinace s uzeninou. Prý je pak jídlo znehodnoceno z hlediska zdravé výživy. Měli bychom méně solit a sladit, omezit masitá jídla, odlehčit stravu. Usilovat bychom měli o celkovou vyváženost stravy. Dostala se k nám doporučení kolikrát za měsíc zařadit zeleninová jídla, luštěninová, obilná, masová, bezmasá, sladká. Doporučení se nevyhla ani nápojům a pečivu. V radách najdeme například, že pečivo se má střídat / více druhů/, a nápoje doplňovat různými bylinkami nebo zeleninou a ovocem.

Je dobré se občas proškolit, vzdělávat a sledovat zdravé trendy ve stravování předškolních a školních dětí. Znát výsledky testů potravin a výsledky výzkumů v oblasti přípravy pokrmů. O nové informace jsem se podělila s kuchařkami naší školní jídelny. Pracujeme společně na tvorbě jídelníčku a snažíme se o inovace jídel dle pokynů zdravého stravování.

Zapsala Mgr. Aubrechtová

Výňatek z proškolení Dopad koronaviru na hygienu a stravování v MŠ /srpen 2020

 

 

 

Svačí vaše děti správně?   

Publikováno v Rokycanském deníku dne 7.10.2016

Malá a neméně důležitá jídla - snídaně a dvě svačiny denně. Rodiče mohou významně ovlivnit stravovací  návyky svých dětí. nešvarem dnešní doby je vynechávání snídaní a svačin, nebo jejich nevhodná skladba. Svačiny jsou důležité v tom, že slouží k doplnění enrgiee a zachování vyrovnané hladiny krevního cukru. Děti, které nesvačí, jsou unavené, nesoustředěné a nejsou schopné podávat adekvátní výkony. Nevhodná skladba vede k nadbytečnému příjmu nasycených mastných kyselin a jednoduchých sacharidů, neboli cukrů, často chybí vláknina a vápník. Zvyšuje se riziko vzniku nadváhy nebo dochází  k poruchám příjmu potravy. Tolik dle RNDr. Pavla Suchánka.

Součástí každého jídla by měla být porce ovoce a zeleniny, což se neděje. Místo toho jsou ve svačinových boxech dětí cukrovinky a sladké pečivo - koblihy, tatranky, bonbony, čokolády a koláče či dortík.

 Nejvíce opomíjené jsou odpolední svačiny. přitom by měly obsahovat 10 % denní dávky potravin - mléčné výrobky, jogurt, tvaroh, ovoce a zeleninu. Dítě by mělo denně sníst 3-4 porce mléčného výrobku. Ani to se neděje dle různých výzkumů. 


Komentář ke stravování:

2016/2017

Nová jídelna a nové vybavení přivítalo letos žáky voldušské školy. Jídelna je laděna do oranžovo modro béžových barev stolů a židlí firmy Multip Moravia. Nová je podlaha a podlahová krytina a nově je vymalováno. Výzdoba je obměněna. Byl doplněn inventář pro výdej jídel pro MŠ o varnou vanu, nerezové pulty, novou terinu na polévku s ohřevem a další drobnosti z kuchyňského náčiní. Vyřešili jsme personální situaci ve školní jídelně. Dlouho jsme promýšleli organizaci výdeje stravy pro stále rostoucí počet strávníků a neměnící se velikost prostor ke stravování. V jídelně je nyní cca 50 stravovacích míst. Výdej probíhá na etapy a tomu podléhá poměrně složitý režim dohledů ve školní jídelně. Naším cílem je rychlejší odbavování strávníků a dohled nad dodržováním správných stravovacích návyků dětí školního věku. Tím je zejména příjem všech součástí oběda, včetně polévky. Sestava jídelníčku musí být vyvážená a musí obsahovat poměrově všechny součásti zdravé stravy. Hledáme a zkoušíme nové receptury a potraviny zdravé výživy. Zatím máme pozitivní informace. Dětem se nová jídelna líbí a organizace výdeje polévek rovněž.

14.9.2016                                                                                                   Mgr. Aubrechtová 

 

Starší informace

Pracovnice naší školní jídelny se maximálně snaží zlepšovat kvalitu jídelníčku pro děti předškolního a školního věku. Reagují na doporučení z porad vedoucích školních jídelen, řídí se platnými výživovými normami a recepturami pro školní stravování. Řeší ihned i připomínky strávníků a jejich zákonných zástupců, ať jsou oprávněné či ne. Sledujeme-li obsah jídelního lístku, evidentně vidíme pestrost a střídání potravin a zařazování doporučovaných, dětem prospěšných potravin. Např.  za poslední rok klesla četnost zařazování uzeného a párků o 70 procent. Zbytek tvoří taková jídla jako fleky s uzeným nebo čočka s uzeným, které školní receptury nevylučují. Vzhledem k četnosti a množství dětské porce se domnívám, že zdraví dětí neohrožujeme.

3.10.2014                                                                                    Mgr. Aubrechtová